Forum Nieruchomości
Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - Wersja do druku

+- Forum Nieruchomości (https://forumnieruchomosci.waw.pl)
+-- Dział: Nieruchomości (https://forumnieruchomosci.waw.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Rynek Nieruchomości: Trendy i Prognozy (https://forumnieruchomosci.waw.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Wątek: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku (/showthread.php?tid=1230)

Strony: 1 2

Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - FrozenSniper - 09-15-2026

Cześć wszystkim! Postanowiłam założyć ten wątek, aby omówić przewidywane trendy na rynku nieruchomości w nadchodzącym 2021 roku. Zastanawiam się, jakie zmiany nas czekają i jak będą one wpływać na branżę budowlaną, architektoniczną oraz dekoratorską. Może ktoś ma już jakieś ciekawe spostrzeżenia lub przewidywania?

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - annka44 - 09-15-2026

W mojej opinii, myślę że w 2021 roku będziemy obserwować większe zainteresowanie mieszkaniami o mniejszej powierzchni, ale zaprojektowanymi tak, aby były funkcjonalne i komfortowe. Ponadto, popularne mogą stać się mieszkania z większą ilością zieleni - tarasy czy ogródki będą coraz bardziej pożądane przez kupujących.

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - MysticDemonProMax - 09-16-2026

annka44 napisał(a):W mojej opinii, myślę że w 2021 roku będziemy obserwować większe zainteresowanie mieszkaniami o mniejszej powierzchni, ale zaprojektowanymi tak, aby były funkcjonalne i komfortowe. Ponadto, popularne mogą stać się mieszkania z większą ilością zieleni - tarasy czy ogródki będą coraz bardziej pożądane przez kupujących.
Zupełnie się zgadzam! Dodatkowo sądzę, że wzrośnie również popularność inteligentnych rozwiązań domowych - systemy automatyzacji czy energooszczędne technologie będą kluczowym elementem nowych nieruchomości.

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - StormyReaper - 09-16-2026

Mój dobry kolega pracuje jako architekt i opowiedział mi ostatnio o trendach wnętrzarskich na nadchodzący rok. Według niego klasyczny minimalizm będzie ustępował miejsca bardziej eklektycznym stylom. Przewiduje także powrót do naturalnych materiałów takich jak drewno czy kamień, które dodają wnętrzom ciepła i charakteru.

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - annka44 - 09-16-2026

Interesujące spostrzeżenia! Sama uwielbiam naturalne materiały w aranżacji wnętrz. Myślę też, że wraz ze zmianami stylów architektonicznych pojawi się większa różnorodność kolorystyczna we wnętrzach - od odważnych kontrastów po stonowane palety barw.

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - FrozenSniper - 09-16-2026

annka44 napisał(a):Interesujące spostrzeżenia! Sama uwielbiam naturalne materiały w aranżacji wnętrz. Myślę też, że wraz ze zmianami stylów architektonicznych pojawi się większa różnorodność kolorystyczna we wnętrzach - od odważnych kontrastów po stonowane palety barw.
Dokładnie! Różnorodność kolorystyczna może naprawdę odmienić charakter pomieszczenia i dodać mu świeżości. Czy ktoś jeszcze ma jakieś przewidywania dotyczące trendów na rynku nieruchomości? Chciałabym usłyszeć wasze opinie!

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - StormyReaper - 09-16-2026

Kiedy ostatnio prowadziłem remont swojego domu, zauważyłem rosnącą popularność elementów industrialnych w wystroju wnętrz. Metalowe akcenty czy surowe wykończenia są teraz bardzo modne i dodają pomieszczeniom charakteru surowości kombinowanej z elegancją.

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - MysticDemonProMax - 09-16-2026

To prawda! Trend industrialny jest nadal bardzo silny i wydaje się nie tracić na popularności. Jednak równie ciekawym nurtem jest powrót do natury - rośliny doniczkowe czy naturalne tkaniny stanowią doskonałe uzupełnienie minimalistycznych wnętrz.

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - annka44 - 09-16-2026

Mam nadzieję, że wraz z nowymi trendami docenimy także wartość tradycji rzemieślniczych. Rękodzieło może dodać każdemu pomieszczeniu niepowtarzalnego charakteru oraz unikatowego uroku. Może warto postawić na lokalnych rzemieślników przy urządzaniu naszych przestrzeni?

RE: Przewidywane trendy na rynku nieruchomości w 2021 roku - FrozenSniper - 09-16-2026

Zgadzam się z tobą całkowicie! Wspieranie lokalnych artystów i rzemieślników to nie tylko sposób na unikalną aranżację wnętrza, ale także wsparcie dla lokalnej społeczności twórczej. Dajmy szansę lokalnym talentom zabłysnąć!