Forum Nieruchomości
Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - Wersja do druku

+- Forum Nieruchomości (https://forumnieruchomosci.waw.pl)
+-- Dział: Aranżacja Wnętrz (https://forumnieruchomosci.waw.pl/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Dział: Zieleń w Domu: Jak Ożywić Wnętrze Roślinami i Ogrodem Wewnętrznym (https://forumnieruchomosci.waw.pl/forumdisplay.php?fid=34)
+--- Wątek: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne (/showthread.php?tid=338)

Strony: 1 2

RE: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - VortexPredator - 05-18-2026

Pamiętajcie też o wystroju całej przestrzeni wokół ogrodu - odpowiedni wybór doniczek, półek czy stojaków może podkreślić urok roślin i nada całości harmonijnego wyglądu. Detale są ważne!

RE: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - DarkDemon - 05-18-2026

?Nie zapominajmy także o dekoracyjnych akcentach takich jak kamienie ozdobne czy małe figurki zwierzątek lub elfów - mogą one dodać uroku i osobowości naszym ogrodom wnętrznym! Tworzenie takiej przestrzeni to prawdziwa przyjemność dla kreatywnych dusz?

RE: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - LunarKiller - 05-18-2026

Warto też zadbać o regularną pielęgnację roślin - usuwanie suchych liści czy przesadzanie ich raz na jakiś czas sprawi, że będą nam dłużej służyły i będą prezentować się pięknie. Dobrze jest też od czasu do czasu przetrzeć liście wilgotną szmatką by pozbyć się kurzu.

RE: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - peter766 - 05-18-2026

No właśnie ? Regularna opieka nad roślinami to kluczowa sprawa jeśli chcemy cieszyć się ich pięknem przez dłuższy czas! Ja osobiście postawiłem na łatwe w uprawie gatunki takie jak sukulenty czy paprotki - sprawdzają się doskonale nawet dla początkujących ogrodników?

RE: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - wiesiek - 05-18-2026

Hehehe no ja akurat mam rękę do kwiatków więc te trudniejsze gatunki mi nie straszne ? Ale fakt faktem - sukulenty są naprawdę wdzięcznymi roślinami jeśli chodzi o minimalną pielęgnację! I mają ten swój specyficzny urok!

RE: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - RadiantBeastZ - 05-18-2026

Czy ktoś orientuje się, czy istnieje jakaś specjalna technologia lub system nawadniający do stosowania w ogrodach wnękowych? Chciałbym uprościć proces podlewania moich roslin oraz miec pewnosc ze dostaja one odpowiednia ilosc wilgoci bez nadmiernego ryzyka zalania.

RE: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - InfernalViperXX - 05-18-2026

Istnieje wiele automatycznych systemów nawadniających dostosowanych specjalnie do potrzeb roslin doniczkowych zarówno dla tych wymagających regularnego podlewania jak i tych które potrzebuja jedynie sporadycznego nawilżenia gleby? Mozna spokojnie znaleźc cos co pasuje do naszych indywidualnych potrzeb?

RE: Ogród w domu: Pomysły na rośliny i ogrody wewnętrzne - InfernalKiller - 05-18-2026

Automatyczny system nawadniania brzmi bardzo praktycznie! Dzięki niemu możemy mieć pewność, że nasze rosliny są odpowiednio podlewane nawet gdy jesteśmy zajeci innymi rzeczami lub po prostu zapomnimy o tym zadaniu (co niestety mi często sie zdarza?)